woensdag 4 februari 2009

De werking van uw metabolisme

Om te weten op welke manier je metabolisme (of stofwisseling) je gewicht beïnvloedt, moet je vooral doorhebben hoe het werkt.
Je metabolisme is de verzamelnaam voor de biochemische processen in je cellen. Enzymen spelen daarbij een belangrijke rol.

Het metabolisme zorgt ervoor dat er energie vrijkomt uit opgenomen stoffen, dat afvalstoffen verwerkt raken en dat de reserves aangesproken en opgebouwd worden. Het omzetten van koolhydraten in glucose is een voorbeeld van een 'stofwisseling'.

Fabels
Maar er bestaan ook veel fabeltjes rond metabolisme en afvallen. Voedingsdeskundige Madelyn Fernstrom weerlegt zeven hardnekkige 'waarheden'.

1) Het is beter om 's ochtends te sporten
Niet waar. Je moet sporten op het moment dat jou het beste uitkomt. Sommigen vinden 's ochtends opstaan leuk, en voelen zich energiek door de dag, anderen slapen liever uit. Het is veel belangrijker hoe lang en hoe intensief je gaat sporten.

2) Een sportdrankje voor het sporten doet je metabolisme stijgen
Als je geen topsporter bent, heb je de stoffen in een sportdrankje niet nodig. Zeker niet als je minder dan een uur sport. Wat je metabolisme wél verhoogt en dus kan helpen verbranden tijdens het sporten is caffeïne zoals in een kop koffie of zwarte thee. Vermijd pepdrankjes!

3) Beweging is het enige dat je metabolisme verhoogt
Beweging stimuleert het metabolisme zonder enige twijfel, maar leeftijd speelt een veel grotere rol. Vanaf 30 jaar daalt het metabolisme elke tien jaar met 5 procent. Om je gewicht te behouden moet je dan ook telkens zo'n 100 tot 150 kcal minder eten.

4) Granen zijn het beste ontbijt
Vezelrijke koolhydraten zijn een belangrijk onderdeel van elke maaltijd, en populair (en gemakkelijk) 's ochtends. Toch is het beste ontbijt eerder rijk aan proteïnen, zodat je meer energie heb, en vetten zodat je langer verzadigd bent. Ideaal is een ontbijt dat voor 40 tot 50 procent uit koolhydraten bestaat, 25 tot 30 procent aan proteïnen en 35 tot 30 procent vetten. Zeker als je erna zwaar wil sporten, is dit aante raden.

5) 's Avonds eet je best voor 7 uur
Je mag best na 7 uur eten, maar geen gigantische maaltijd. Zeker niet als het dicht bij bedtijd is. Beperk je tot een goede 300 calorieën tot 2 uur voor het slapengaan. Wil je snacken tot voor je bedtijd? Neem niet meer dan 100 calorieën op. Niet om te vermageren, wel omdat slapen met een volle maag je nachtrust kan verstoren.

6) Suiker helpt tegen de namiddagdip
In de namiddag is de honger soms niet meer te harden, zeker niet na een gezonde lunch. Naar suiker grijpen is een reflex¿ maar niet de goede. Je mag best iets eten (niemand wil misselijk of duizelig worden van de honger) maar beperk je tot 100 tot 200 kcal, zoals een yoghurtje of een proteïnebar. Het voordeel is dat je je minder gaat overeten bij het diner.

7) Zes kleine maaltijden is beter dan 3 grote maaltijden
Dit is eerder afhankelijk van persoon tot persoon. Als je voldoende eet bij de maaltijden, dan kun je best zonder tien- en vieruurtjes. Niet iedereen heeft ook de mogelijkheid te snacken. Anderen kunnen het niet laten, en eten graag wat fruit, noten of een koekje - zolang je dat incalculeert en je aantal calorieën per dag niet overschrijdt, is er geen probleem. (edp)

0 reacties:

Een reactie posten